Osallisuuden jäljillä Satakunnan museolla

Järjestäjä: Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ja MEKA TV
Ajankohta: 10.09.2024 – 03.11.2024 klo
Kategoria: Näyttely
Hinta: Satakunnan Museon hinnaston mukaan

Satakunnan museon näyttelyn julistekuva

Kuva: Näyttelyjuliste – tekijä Yki Räikkälä

10.2.1992 joukko kehitysvammaisia ihmisiä kokoontui yhteen pohtimaan oman yhteisöelokuvan tekemistä ja saada tällä tavalla vammaisten oma ääni kuuluviin. Tavoitteena oli itse käsikirjoittaa, kuvata ja tuottaa omilla ehdoilla elokuvaa. Haaveena oli myös osoittaa, miten osallisuutta lisäämällä voisi tuottaa parempaa elämää, riittävän hyvää tai jopa hyvää elämää meille kaikille.

Ensimmäisen elokuvan nimi oli ”Todellinen elämä on tekemistä haaveista totta”.

Pienestä kehitysvammaisten videokerhosta, KeViKe, alkoi yhteisöelokuvien sarja ja kokonaisvaltaisen elokuvakasvatuksen kehitystarina Satakunnassa, joka on tuottanut lähes 1500 yhteisöelokuvaa lasten, nuorten, aikuisopiskelijoiden, seniorien ja erityisryhmien kanssa. Tätä ei alussa kukaan olisi osannut ennustaa.

”Osallisuuden jäljillä” -näyttely avaa aikaikkunoita siihen, miten yhteisöelokuvien ja kokonaisvaltaisen elokuvakasvatuksen avulla erityisryhmät ovat saaneet yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Toimintamallit, joita kehitysvammaiset ihmiset omalla kokemustoiminnallaan ovat kehittäneet, toimivat kaikille kohderyhmille ikään, kokoon, sukupuoleen ja kokemuspohjaan katsomatta. Toiminnan eetos on, että vain yhdessä voimme rakentaa yhteistä yhteiskuntaa.

Tie on ollut ajoittain kivinen, eikä kestävää pohjaa toiminnalle ole löytynyt neljässä vuosikymmenessäkään. Aina on kuitenkin päästy eteenpäin eri yhteistyökumppanien ja tukijoiden kanssa keksimällä pyörivän pyörän voimanlähteet aina uudelleen hankkeesta toiseen ja projektista kolmanteen.

Näyttelyllä haluamme tuoda erityisesti esiin vapaan sivistystyön, yhteisöelokuvan ja kokonaisvaltaisen elokuvakasvatuksen merkityksiä ennen, nyt ja tulevaisuudessa, joka näinä päivinä näyttää erityisen synkältä.

Älkää unohtako meitä – meitä kaikkia tarvitaan.

Saavutettavuus

Auki Satakunnan museon aukioloaikoina, näyttely toisessa kerroksessa, hissi käytettävissa.

Sijainti

Osoite: Satakunnan museo, Hallituskatu 11, Pori

Tapahtuman verkkosivut

Vieraile tämän tapahtuman verkkosivuilla