Mikä on vammaishistoriakuukausi?
Vammaishistoriakuukauden tavoitteena on kannustaa yksilöitä, yhteisöjä ja eri toimijoita käsittelemään yhteistä historiaamme vammaisuuden näkökulmasta.
Kutsumme kaikkia – vammaisia ihmisiä, aktivisteja, opettajia, taiteilijoita, tutkijoita, yliopistoja, taide- ja kulttuuriorganisaatioita, muistiorganisaatioita, järjestöjä, kouluja – tuomaan esille vammaisten ihmisten ja vammaisuuden historiaa moninaisilla tavoilla vammaishistoriakuukauden aikana sekä ympäri vuoden.
Tule mukaan tekemään vammaishistoriakuukaudesta uusi vuosittainen perinne!
Vammaishistoriakuukauden seminaari 2024
Suomessa vietetään ensimmäistä vammaishistoriakuukautta syyskuussa 2024. Vammaishistoriakuukauden taustalla toimiva verkosto järjestää Nykytaiteen museo Kiasman seminaaritilassa keskiviikkona 11.9.2024 klo 15–18.30 Historian vallattomat – Näkökulmia vammaishistoriaan –seminaarin. Seminaariesiintyjät aktivisteista tutkijoihin johdattavat vammaishistorian merkitykseen, vammaisuuden kokemusten tallentamiseen ja historiallisiin taitekohtiin. Tervetuloa!
Vammaishistoriakuukauden tapahtumakalentari
Vammaishistoriakuukauden tapahtumakalenteri kokoaa yhteen yksilöiden, yhteisöjen ja eri toimijoiden järjestämiä vammaishistoriaan liittyviä tapahtumia. Voit ilmoittaa vammaishistoriakuukauden aikana järjestettäviä tapahtumia tapahtumakalenteriin. Vammaishistoriaan liittyviä tapahtumia voi lisätä tapahtumakalenteriin myös ympäri vuoden!
Miten vammaishistoriakuukauteen voi osallistua?
Osallistumalla vammaishistoriakuukauden tapahtumiin:
Järjestämällä tapahtuman tai näyttelyn vammaishistoriaan liittyen:
Löytyykö omasta tuotannostasi tai työpaikkasi arkistoista tai kokoelmista vammaisuuteen liittyviä teoksia tai muita aineistoja, joita voisit laittaa esille? Tunnistatko niistä vammaishistoriaan liittyviä ilmiöitä, näkökulmia tai kysymyksiä, joista voisit järjestää teemaopastuksen, paneelikeskustelun, lukupiirin, elokuvanäytöksen tai muun tapahtuman?
Tuomalla vammaishistoriaa esille arjessa:
Löytyykö kirjastosi kokoelmista vammaisuutta ja vammaisuuden historiaa käsitteleviä kirjoja tai muita teoksia? Tuleeko mieleesi aktivisti, tutkija, asiantuntija tai taiteilija, jonka voisi kutsua kouluusi puhumaan vammaishistoriasta? Voitko toteuttaa vammaishistoriaa käsittelevän ryhmätyön, teemapäivän tai työpajan osana omaa opetustasi?
Luomalla ja jakamalla sisältöä vammaishistoriasta:
Onko tiedossasi vammaishistoriaan liittyvä aihe tai aineisto, josta voisit kirjoittaa lyhyen artikkelin tai blogitekstin? Onko mielessäsi vammaishistoriaan liittyvä kokemus tai kertomus, josta voisit julkaista lyhyen videon tai sosiaalisen median julkaisun?
Jaa sisältöä verkossa ja sosiaalisessa mediassa vammaishistoriakuukauteen liityen aihetunnisteilla: #Vammaishistoria #Funkishistoria #DisabilityHistory
Merkitse meidät julkaisuihisi Facebookissa ja Instagramissa: @vammaishistoria
Jaamme vammaishistoriaan liittyviä julkaisuja ja tarinoita vammaishistoriakuukauden sosiaalisen median kanavissa vammaishistoriakuukauden aikana!
Keräämällä, tallentamalla ja säilyttämällä vammaishistoriaa:
Minkälaisia teoksia ja muita aineistoja työpaikkasi arkistoissa ja kokoelmissa säilytetään ja tallennetaan? Onko työpaikallasi mahdollista toteuttaa korjaavaa kokoelmatyötä tai tarkastella vammaishistoriaan liittyvien aineistojen säilyttämistä ja tallentamista? Minkälaisia henkilökohtaisia aineistoja sinulta löytyy vammaishistoriaan liittyen? Miten säilytät ja tallennat henkilökohtaisia vammaishistoriaan liittyviä muistoja, tarinoita, esineitä tai muita materiaaleja?